Artiklar

Korrosionssäkra manuella ventiler av plast

I krävande industriella miljöer är korrosion en utmaning som kan leda till skadad utrustning, minskad driftseffektivitet och oplanerade driftstopp. För att skapa säkra och effektiva processer är användningen av korrosionssäkra ventiler avgörande. I denna artikel undersöker vi fördelarna med ventiler av plast och berättar varför de är ett bra alternativ till traditionella stål- eller rostfria ventiler.

Korrosionssäkra manuella ventiler tillverkas av material som är resistenta mot rost och korrosion. Vanliga materialval för ventiler vid korrosiva flöden är stål, rostfritt stål, hastelloy och titan – klassiska material som generellt erbjuder bra motståndskraft mot korrosion.

Plast är mer motståndskraftigt

Ett alternativ till de klassiska metallerna är plast eller fluorplastmaterial, vilka i många fall är ett betydligt bättre val eftersom de är extremt motståndskraftiga mot kemiska ämnen. Ventiler i dessa material är idealiska för användning i tuffa industriapplikationer där korrosiva ämnen förekommer. Ventiler i plast kan motstå både sura och alkaliska förhållanden och bevarar sin funktionalitet under lång tid utan att påverkas av korrosion.

Flexibilitet i design och applikation

Bild på en ventil av plast.

De vanligaste plastmaterialen för ventiler är PP, PVDF, U-PVC eller C-PVC.

Plastventiler har en hög grad av flexibilitet i sin utformning eftersom plast kan formas och anpassas till olika design- och applikationskrav. Detta gör det möjligt att skapa ventiler som passar de specifika behoven och kraven i olika industriella miljöer.

De vanligaste plastmaterialen för ventiler är PP, PVDF, U-PVC eller C-PVC. Valet av plastkvalitet beror på vätskans typ, koncentration, temperatur och drifttryck. Beroende på materialval kan plastventiler hantera vätsketemperaturer på upp till 120°C och tryck upp till 10 bar.

Manuella ventiler manövreras vanligtvis med handvred, handspak eller handratt av plast. Vid större ventildimensioner används en plastbelagd växel, vilket ger hela ventilen inklusive manöverutrustningen ett mycket bra korrosionsskydd. Manöverdon och andra tillbehör finns också i plastmaterial för att skapa extra bra motståndskraft mot yttre korrosion.

Låg vikt och enkel installation

Jämfört med metallventiler är plastventiler betydligt lättare. Den låga vikten gör dem enklare att hantera och installera, vilket både sparar tid och minskar risken för skador på arbetsplatsen. Detta gör dem även mer flexibla att använda i olika typer av installationer, inklusive rörledningar och pumpsystem.

New call-to-action

Ekonomiskt fördelaktiga

Jämfört med ventiler av stål eller rostfritt stål har plastventiler vanligtvis lägre inköpskostnader. Plastventiler kräver dessutom mindre underhåll, och eftersom de är mer korrosionssäkra behöver de inte bytas ut lika ofta. Detta resulterar i lägre livscykelkostnader och på lång sikt även större kostnadsbesparingar. Över tid kan användningen av plastventiler bidra till betydande kostnadsbesparingar för industriella anläggningar.

Ventiler av plast ett attraktivt alternativ

Två män undersöker en ventil av plast.

Korrosionssäkra manuella ventiler av plast kan förbättra företags förmåga att hantera korrosion och säkerställa långvarig och pålitlig drift.

Korrosionssäkra manuella ventiler av plastmaterial erbjuder flera fördelar i tuffa industriella miljöer och till energiverk. Deras korrosionsbeständighet, låga vikt, ekonomiska fördelar och flexibilitet i design och applikation gör dem till ett attraktivt alternativ till traditionella ventiler tillverkade av stål eller rostfritt stål. Genom att välja korrosionssäkra manuella ventiler av plast kan företag förbättra sin förmåga att hantera korrosion och därigenom säkerställa långvarig och pålitlig drift.

Vi på Lyma har i över 40 år arbetat med hantering av korrosiva vätskor. Vi har stor erfarenhet av materialval och kan hjälpa dig att kombinera rätt material för din vätska.

Vill du veta mer om ventiler?
Läs vår artikel ”Korrosionssäkra automatiserade ventiler”.