+46 (0) 40-43 88 00

Slangar inom industrin

Vilka sorters slangar finns det generellt inom industrin?

Det finns många olika sätt att gruppera den stora mängd varianter slang som finns ute i våra processer. Det kan därför vara svårt att få en överblick, men grovt sett kan vi dela in slangarna i hydraulik- och industri- slangar. Den hydrauliska slangen är, som namnet anger, till för att överföra kraft från en kraftkälla till vanligtvis något slags verktyg. Dessa slangar är designade för tryck upp till 400 bar. Men det är främst industrislangar som den här korta artikeln främst handlar om, och dessa är vanligen designade för tryck upp till ca 20 bar.

 

Bilder på slangar inom industrin

Hur är en slang generellt uppbyggd?

Normalt har vi en innertub som är i kontakt med vätskan. Det är innertuben som måste klara eventuellt slitage och korrosion. Utanpå innertuben har vi vanligen någon slags armering för att ge stadga till slangen. I sin tur är armeringen skyddad av yttertuben som skyddar slangar mot den yttre miljön.

Olika användningsområde på slangen ger olika krav

Utifrån funktion delar vi vanligen in slang i tre grupper:

 • Tryckslangar – Dessa är till för att transportera vätska som är under tryck. Då dessa slangar just har högt tryck är det viktigt att slangen har rätt sorts armering för att klara det tryck som finns i processen.
 • Sugslangar – Denna typ av slangar använder du i kombination med en pump för att suga upp vätskor. I och med suget är dessa slangar vanligen konstruerade med en spiral för att säkerställa att slangen inte drar ihop sig.
 • Transportslangar – Till skillnad från sug- och tryck- slangar är transportslangen vanligen inte en helt fast installation utan nyttjas vanligen till mer mobila lösningar. Dessa slangar är veckade för att göra slangen mer mobil. En veckad slang benämns ofta som rillad.
  För att skydda mot yttre påverkningar har vi ofta också en stålspiral på utsidan av slangen för att just ta upp stötar och slitage.

Vilka dimensioner finns det på slangar?

Slangar finns i så gott som alla dimensioner från DN 6 till DN 600 så variationsmöjligheterna är stora. Och likaså finns det stor variation på längden på slangen, och du kan beställa ungefär vilken längd som helst. Viss tillverkningsprocesser har däremot en begränsning så extra långa slangar består därför av flera slangar.

Vilka material ska jag ha på slangen till industrin?

Som beskrevs i ovan stycke beror materialvalet helt på vad du i processen ska transportera i slangen. Och för att ge lite olika perspektiv på bredden listar vi här några olika materialval beroende på applikationen:

 • För många korrosiva vätskor fungerar en PTFE linad slang bra.
 • Vid blästring har du mycket slitage och därför kan vi använda keramikslang med antistatisk armering.
 • Vid transport inom food & pharma segmentet använder vi exempelvis kryssarmerade silikonslang.
 • Om dryckestransport såsom vin, öl, mjölk är aktuellt kan vi använda FDA godkänt NR- (naturgummi), EPDM- eller NBR-  slangar.
 • När olja eller fetare livsmedel ska transporteras kan vi använda FDA godkänt vitt NBR (nitrilgummi).
 • Om vi har pulver som är klassats som livsmedel kan vi använda en slang som invändigt är beklädd med vit och svart UHMWPE film (kan även benämnas högmodul polyeten). De svarta prickarna i slangen laddar ur statisk elektricitet genom slangväggen.
 • Till ånga eller hett vatten kan vi använda svart EPDM (Etenpropengummi), som är ett syntetiskt gummi.

Slang ger flexibilitet i anslutningarna

Du kan köpa en slang med nästan vilken sorts anslutning som helst och det skapar en enorm flexibilitet. Vid beställning av slang bör du fundera på om du vill anslutningen monterad från fabrik eller om du vill och kanske behöver montera den på plats.

Möjligheterna är alltså stora och några exempel på vanliga kopplingar är:

   • Gängad koppling – den här typ av koppling använder invändig eller utvändig gängad BSP-/ rörgänga koppling. Kopplingen är av syrabeständig stål AISI 316 EN 1,4401 och tätningsmaterialet är PTFE.
   • Snabbkoppling – en smidig koppling. Den här typen använder du när du behöver en enkel på- och isär- koppling.
   • Flänskopplingen – här har vi en koppling som är vanlig i industrin. Flänsar är vanligt på många håll finns med standardiserade hålbilder för enkelt montage. För flänskopplingen är hålbilden viktig och vi använder vanligen DIN men även ANSI förekommer.
   • Mejerikopplingen – här har vi en koppling och mutter för livsmedelsindustrin. Kopplingen monterar du med klämbackar eller maskinpressning. Finns både i SMS 1145 (Swedish Manufacturing Standard) och DIN 11851.
   • Slangklämmor – Det finns flera sorters klämmor, exempelvis pariklämman (enkel eller dubbel) eller lüdeckeklämman. Dessa är enkla klämmor där slangen kläms fast. Vid större dimensioner kan flera slangklämmor behövas.
Flänskoppling till din slang

Slangen kan kopplas till en flänskoppling, antingen i DIN eller ANSI

Pariklämma till slangen

Detta är en pariklämma. Dessa kan vara enkla eller dubbla klämmor. På bilden ser vi en enkel pariklämma, medan en dubbel har skruv även på motstående sida.

Mejerikoppling för att koppla slangar inom livsmedelindustrin

Detta är en livsmedelskoppling, vanligen kallad sms-koppling eller mejerikoppling. SMS står för Swedish Manufacturing Standard.

Camlockklämma, en koppling till din industrislangen

Camlock är en snabbkoppling till slangen. På bilden ser vi kopplingen i PP, vilket kan vara ett bra material i tuff industri.

Installation av slang

Till skillnad från en rörinstallation är en slanginstallation väldigt enkelt i och med slangens flexibilitet är det mindre krav exakt passning. Istället kan du hänga upp eller lägga den direkt på golvet. Om du under tid ej behöver slangen kan du demontera den, rulla ihop den och eventuellt plugga slangen.

Säkerhet

Om du pumpar farliga korrosiva och farliga vätskor är säkerhet något extra viktigt att tänka på. Då slangar slits över tid finns det möjlighet att köpa slangen med en nötningsindikator. Detta system kontrollerar slangen löpande och indikerar slangens status. På detta vis kan vi slippa oplanerade avbrott i verksamheten samtidigt som vi får en säkrare miljö för personal och utrustning. I många miljöer har vi gallerdurk som i korrosiva miljöer kan rosta varför vi gärna rekommenderar gallerdurk i glasfiber i sådana fall. Fundera även om ni behöver låsbara ventiler för att skapa en ännu säkrare miljö.

Vad bör jag som beställare fundera på?

Utöver ditt media är det viktigt att fundera på hur din fysiska plats ut? Varje slang har en böjningsradie och med det menar vi hur snävt du kan böja slangen. Försöker du böja slangen mer än angiven böjningsradie är det därför stor risk för att slangen kinkar. Temperatur på mediet och på omgivningen är också viktiga parametrar att tänka på. Om miljön har direkt solljus som eventuellt kan detta skada slangen med sin UV-strålning.

Vilka data är viktiga för en slang?

För att säkerställa att du får rätt slang till din process är det viktigt att dina förutsättningar är rätt kommunicerade. På ett datablad för slang har du vanligtvis följande information:

   • Innertuben och yttertubens materialspecifikation
   • Designtemperaturen – detta anger inom vilket spann är slangen lämplig för
   • Arbetstryck – vilket tryck är slangen max tänkte för
   • Böjningsradien – hur flexibel är slangen. I trånga utrymme kan detta vara viktigt att titta på.
   • Du får också information om slangens säkerhetsfaktor / sprängtryck – detta är vid vilket tryck slangen sönder

Några andra begrepp

   • Dubbelmantlad slang – här har vi en slang, vanligtvis i metall, som har två kanaler. Den inre kanalen har transportvätskan medan den andra kanalen har en cirkulerande vätska som antingen kyler eller värmer beroende på behov.
   • Pyrojacketstrumpa – Detta är ett värmeskydd som är isolerande för strålvärme. Med andra ord en strumpa som du drar över slangen. Skyddet är gjort av silikon och glasfiber.
   • Materialtransportslang – detta är en slang som du använder för slitande material såsom grus eller gips.

Kontakta oss för mer information

Vi har god erfarenhet av att sälja slang till industrin och du kan därför vara trygg med att vi levererar en smidig och säker lösning på ditt behov.

 

Är du intresserad av produkten?

Vi hör av oss så fort vi fått in ditt visade intresse.

Den här webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.
Se fler artiklar