Artiklar

Slangar inom industrin

Vilka sorters slangar finns det generellt inom industrin?

Det finns många olika sätt att gruppera den stora mängd varianter slang som finns ute i våra processer. Det kan därför vara svårt att få en överblick, men grovt sett kan vi dela in slangarna i hydraulik- och industri- slangar. Den hydrauliska slangen är, som namnet anger, till för att överföra kraft från en kraftkälla till vanligtvis något slags verktyg. Dessa slangar är designade för tryck upp till 400 bar. Men det är främst industrislangar som den här korta artikeln främst handlar om, och dessa är vanligen designade för tryck upp till ca 20 bar.

 

Bilder på slangar inom industrin

Hur är en slang generellt uppbyggd?

Normalt har vi en innertub som är i kontakt med vätskan. Det är innertuben som måste klara eventuellt slitage och korrosion. Utanpå innertuben har vi vanligen någon slags armering för att ge stadga till slangen. I sin tur är armeringen skyddad av yttertuben som skyddar slangar mot den yttre miljön.

Olika användningsområde på slangen ger olika krav

Utifrån funktion delar vi vanligen in slang i tre grupper:

Vilka dimensioner finns det på slangar?

Slangar finns i så gott som alla dimensioner från DN 6 till DN 600 så variationsmöjligheterna är stora. Och likaså finns det stor variation på längden på slangen, och du kan beställa ungefär vilken längd som helst. Viss tillverkningsprocesser har däremot en begränsning så extra långa slangar består därför av flera slangar.

Vilka material ska jag ha på slangen till industrin?

Som beskrevs i ovan stycke beror materialvalet helt på vad du i processen ska transportera i slangen. Och för att ge lite olika perspektiv på bredden listar vi här några olika materialval beroende på applikationen:

Slang ger flexibilitet i anslutningarna

Du kan köpa en slang med nästan vilken sorts anslutning som helst och det skapar en enorm flexibilitet. Vid beställning av slang bör du fundera på om du vill anslutningen monterad från fabrik eller om du vill och kanske behöver montera den på plats.

Möjligheterna är alltså stora och några exempel på vanliga kopplingar är:

Flänskoppling till din slang

Slangen kan kopplas till en flänskoppling, antingen i DIN eller ANSI

Pariklämma till slangen

Detta är en pariklämma. Dessa kan vara enkla eller dubbla klämmor. På bilden ser vi en enkel pariklämma, medan en dubbel har skruv även på motstående sida.

Mejerikoppling för att koppla slangar inom livsmedelindustrin

Detta är en livsmedelskoppling, vanligen kallad sms-koppling eller mejerikoppling. SMS står för Swedish Manufacturing Standard.

Camlockklämma, en koppling till din industrislangen

Camlock är en snabbkoppling till slangen. På bilden ser vi kopplingen i PP, vilket kan vara ett bra material i tuff industri.

Installation av slang

Till skillnad från en rörinstallation är en slanginstallation väldigt enkelt i och med slangens flexibilitet är det mindre krav exakt passning. Istället kan du hänga upp eller lägga den direkt på golvet. Om du under tid ej behöver slangen kan du demontera den, rulla ihop den och eventuellt plugga slangen.

Säkerhet

Om du pumpar farliga korrosiva och farliga vätskor är säkerhet något extra viktigt att tänka på. Då slangar slits över tid finns det möjlighet att köpa slangen med en nötningsindikator. Detta system kontrollerar slangen löpande och indikerar slangens status. På detta vis kan vi slippa oplanerade avbrott i verksamheten samtidigt som vi får en säkrare miljö för personal och utrustning. I många miljöer har vi gallerdurk som i korrosiva miljöer kan rosta varför vi gärna rekommenderar gallerdurk i glasfiber i sådana fall. Fundera även om ni behöver låsbara ventiler för att skapa en ännu säkrare miljö.

Vad bör jag som beställare fundera på?

Utöver ditt media är det viktigt att fundera på hur din fysiska plats ut? Varje slang har en böjningsradie och med det menar vi hur snävt du kan böja slangen. Försöker du böja slangen mer än angiven böjningsradie är det därför stor risk för att slangen kinkar. Temperatur på mediet och på omgivningen är också viktiga parametrar att tänka på. Om miljön har direkt solljus som eventuellt kan detta skada slangen med sin UV-strålning.

Vilka data är viktiga för en slang?

För att säkerställa att du får rätt slang till din process är det viktigt att dina förutsättningar är rätt kommunicerade. På ett datablad för slang har du vanligtvis följande information:

Några andra begrepp

Kontakta oss för mer information

Vi har god erfarenhet av att sälja slang till industrin och du kan därför vara trygg med att vi levererar en smidig och säker lösning på ditt behov.

 

Är du intresserad av produkten?

Vi hör av oss så fort vi fått in ditt visade intresse.

Den här webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.