Kunskapsbank

Hur fungerar en kugghjulspump?

Kugghjulspumpar, en nyckelkomponent inom industriella processer, består av två kugghjul där det ena drivs av det andra. Denna typ av pump kan vara antingen ytterkugghjulspump eller innerkugghjulspump. Pumpmediet transporteras genom det roterande mellanrummet mellan kugghjulen och pumphusets insida. Hos Lyma erbjuder vi kugghjulspumpar av hög kvalitet för olika applikationer inom industrin.

Fördelar och användningsområden för kugghjulspumpar:

Kugghjulspumpar erbjuder exceptionell effektivitet och genererar pulsationsfria flöden, vilket gör dem idealiska för doseringsanläggningar. Deras tryckegenskaper gör dem lämpliga för pumpning av olika vätskor, inklusive råolja, lim, syror, asfalt, plastmassa och chokladmassa. För att upprätthålla en acceptabel livslängd bör de undvikas för ”torra” vätskor som bensin, medan fotogen och dieselolja är mer lämpliga på grund av deras smörjande egenskaper.

Materialval och utföranden hos Lymas kugghjulspumpar

Lyma erbjuder ett omfattande utbud av kugghjulspumpar i olika material, inklusive rostfritt stål och Alloy-C. Rostfritt stål utmärker sig genom motståndskraft mot korrosion och kemiska påverkningar, medan Alloy-C är känt för sin korrosionsbeständighet. Tätningarna är tillverkade av PTFE och lining av PFA, vilket gör pumparna resistenta mot nästan alla kemikalier. Lymas kugghjulspumpar finns i utföranden med både magnetkopplade och mekaniska tätningar samt fläns- eller gänganslutningar och tryckklasser från 7 bar till 25 bar.

Användningsområden för kugghjulspumpar

Kugghjulspumpar finns i olika storlekar och kan användas för flöden från laboratoriebruk till stora industriella pumpar med upp till 13 m3/h. Deras robusta konstruktion och förmåga att erbjuda pulsationsfria flöden gör dem vanliga inom kemi-, petrokemi-, och livsmedelsindustrin. Dessa pumpar hanterar allt från rena vätskor till farliga ämnen som lösningsmedel och lut. Två huvudtyper, ytterkugg- och innerkugghjulspumpar, erbjuder olika fördelar som högre tryckstegringar respektive bättre sugförmåga för vätskor med partiklar.

Liquiflo Polyguard

Lymas utbud av självsugande kugghjulspumpar

Lyma stoltserar med ett brett sortiment av självsugande kugghjulspumpar från den erkända tillverkaren Liquiflo, som har varit verksamma sedan 1972. Dessa modeller finns i rostfritt stål och Alloy-C, med magnetkopplade eller mekaniska tätningar. De är idealiska för olika kemiska applikationer, inklusive syror, lösningsmedel och polymerer. Med en sugförmåga på 4-8 m och en tryckstegring på upp till 25 bar, beroende på lagerkonstruktion och tätningar, ger dessa pumpar pålitlig prestanda.

Kontakta Lyma för att få skräddarsydda rekommendationer och utforska vårt omfattande sortiment av kugghjulspumpar. Vi är redo att besvara dina frågor och hitta den perfekta pumpen för dina industriella behov.