Kunskapsbank

Hur man väljer rätt membranventil för optimal prestanda och hållbarhet

Membranventilen är en avgörande komponent inom processindustrin och används för att reglera flödet av gaser och vätskor. För att säkerställa bästa möjliga prestanda och lång livslängd är det viktigt att välja rätt membranventil för din specifika applikation. I denna artikel kommer vi att utforska vad en membranventil är, dess funktion, fördelar jämfört med andra ventiltyper, och hur du väljer och underhåller den för optimal effektivitet.

Vad är en membranventil och hur fungerar den?

En membranventil har ett flexibelt membran som förflyttar sig mot en ”klack” i ventilhuset. Manövreringen av spindeln kan göras mekaniskt med en handratt eller med hjälp av pneumatik eller el. De pneumatiska varianterna kommer i tre utföranden: fjäderstängande, fjäderöppnande eller dubbelverkande. Fjäderstängande används för ”fail-safe close” och fjäderöppnande för ”fail-safe open”, vilket innebär att ventilen stänger eller öppnar sig själv vid bortfall av el eller luft.

Fördelar med membranventiler

Membranventiler erbjuder enastående effektivitet och mångsidighet, speciellt när exakt flödeskontroll är avgörande. Dessa ventiler är lätta att justera för att reglera flödet och är därmed idealiska för flödeskontroll inom olika applikationer.

Användning inom processindustrin

Asahi’s membranventiler är lämpliga för de flesta kemikalier inom processindustrin och finns tillgängliga i material som PP, PVC, PVDF, EL-PVDF, samt membran i både EPDM och PTFE, EL-PTFE för bästa kemiska resistens. Deras användning sträcker sig över olika applikationer som svavelsyra, saltsyra, järnklorid, lut, betbad, flourvätesyra, salpetersyra och quenchvätskor.

Installation och underhåll

Membranventiler levereras med flänsad anslutning för enkel inspänning i rörsystemet. Alternativt kan de erhållas med gängat utförande eller ändar för muffsvetsning eller stumsvetsning, beroende på rörsystemets krav. Underhållet är minimalt, och det enda som behöver göras är att byta membranet, vilket enkelt utförs genom att ta bort överdelen på ventilen. Hur ofta detta behöver göras beror på faktorer som tryck, temperatur och typ av medie.

Hur man väljer rätt membranventil

För att säkerställa att du väljer rätt membranventil för din applikation, måste du känna till vilket medium, tryck och temperatur ventilen kommer att arbeta under. Därefter bestäms det optimala materialet för både ventilen och membranet baserat på dessa faktorer.

Kontakta Lyma för att utforska vårt sortiment av membranventiler och få skräddarsydda rekommendationer som passar dina specifika behov inom processindustrin.