Kunskapsbank

Vad är en kulventil och dess användningsområden i industriella processer

 

Kulventiler: Optimal kontroll och mångsidighet i hanteringen av korrosiva flöden

Kulventiler utgör en kritisk del inom hanteringen av korrosiva flöden inom processindustrin. Denna typ av ventil använder en kula med ett genomgående hål för att stänga och öppna flödet genom att rotera ett kvarts varv mellan två ringformade ventilsäten, vanligtvis tillverkade av mjuktätande material som PTFE. Lyma erbjuder kulventiler med hög prestanda och mångsidighet, anpassade för olika krav inom industriella processer.

Egenskaper och anslutningsmöjligheter

Kulventiler lämpar sig optimalt för on/off-funktioner där flödet helt stängs eller öppnas, men det finns även varianter som tillåter reglering och justering av flödet. Anslutningsmöjligheterna inkluderar muffsvets, stumsvets, gängad, limmad, flänsar eller en kombination av dessa, vilket möjliggör anpassning efter specifika applikationsbehov. Denna typ av ventil är lätt att automatisera och manövreras effektivt med manöverdon, handspak eller vid reglering med snäckväxel och lägesställare.

Fördelar med kulventiler:

  • Lågt tryckfall: Kulventiler erbjuder låga tryckfall, vilket bidrar till effektiv hantering av korrosiva flöden.
  • Enkel automatisering: Dessa ventiler är enkla att automatisera, vilket underlättar och förbättrar processkontrollen.

Dimensioner och användningsområden

Kulventilerna är vanligt förekommande inom processindustrin och finns i dimensioner upp till DN200. Mest frekvent används de inom dimensionsområdet DN15-80, vilket täcker ett brett spektrum av industriella applikationer.

3-vägs kulventiler för mångsidighet

Lyma erbjuder också 3-vägs kulventiler från Asahi i två olika utföranden för olika funktioner. Den liggande varianten (DN25-40) och den stående varianten (DN15-100) möjliggör riktningsändringar i flödet. Valet mellan dessa varianter styr vilken funktion man önskar uppnå med ventilen. Vanliga typer inkluderar L- och T-borrat, men det finns också avancerade varianter som Dubbel L Port och Cross Port med olika borrningsalternativ för varierade behov.

Kontakta oss

Kulventiler från Lyma representerar en pålitlig lösning för att hantera korrosiva flöden med precision och mångsidighet. Kontakta oss för att utforska vårt breda sortiment och hitta den optimala kulventilen som passar dina specifika behov och applikationer inom processindustrin.