Artiklar

Välj rätt doserpump i processindustrin

Vi hjälper processindustrin att välja rätt dosering

Att välja doserpump till processindustrin är inte helt enkelt. Kraven varierar beroende på användningsområde och applikation. Dessutom måste pumparna tåla slitande och korrosiva vätskor. Lyma Kemiteknik – ett av de ledande företagen inom flödesteknik för de mest aggressiva industrimiljöerna – anpassar doserpumpar till varje enskild verksamhet.

Doserpumpar används vid bland annat vattenreningsverk och kemiska bearbetningsanläggningar. Till skillnad mot en centrifugalpump måste en doserpump klara av att portionera ut små och exakta mängder kemikalier över tid. Samtidigt måste trycket anpassas till det mottryck som finns i den behållare som vätskan skall doseras in i.

− En doserpump kan fördela 0,2 till 8200 liter i timmen. En del modeller klarar mottryck upp till 400 bar, förklarar Therése Heimby, försäljningsingenjör på Lyma Kemiteknik.

En doserpump - Jescos Memdos                Jescos doserpump Magdos LD

Vilken kemikalie skall doseras?

− När man väljer doserpump måste man ta hänsyn till en rad parametrar där volym och tryck är de första att beakta. Viktigt är också att välja en pump som är klassad för den vätska som det gäller, berättar Therése Heimby.

Svavelsyra och saltsyra är exempel på frätande syror, men även kemikalier som klor kan orsaka korrosionsproblem. pH-justering är ett vanligt användningsområde. Man måste även ta hänsyn till vätskans temperatur och viskositet samt vilken driftsmiljö pumpen kommer att befinna sig i.

Skräddarsydda doserpumpar med snabb leverans

Doserpumpar finns som magnetdrivna eller motordrivna och doserar med membran eller kolv. Inom industrin krävs ofta en anpassning av grundutförandet av pumpen rörande material och pumpkonfiguration. Det finns också tillbehör som t.ex. pulsationsdämpare, injektionsnipplar och säkerhetsventiler som kan läggas till.

− På Lyma är vi problemlösare åt varje enskild kund och dess unika kravställning. Vi hjälper till att hitta rätt produkt, vilket hjälper kunden att effektivisera sina egna produktionsprocesser, säger Therése.

När alla val gjorts levererar Lyma snabbt kompletta doserenheter, allt från pump monterad på behållare till kompletta, färdigmonterade, skåp – färdiga att plugga in.

Fedos pump Jesco membos GMR

Dosering i säkerhetsklassade miljöer

Lyma Kemiteknik levererar idag doserpumpar till verksamheter inom kemiindustri, pappersindustri, stål/gruvindustri, energi och sopförbränning. Verksamheterna är vitt skilda och har stränga krav på säkerhet och drift.

− Finns det krav på ATEX säkerhetsregler för potentiellt explosiva miljöer, har Lyma pumpar som säkerställer en trygg arbetsmiljö, berättar Therése.

På lyma.seodrstaging.se finns mer information om doserpumpar samt bilder och specifikationer. Lyma Kemiteknik säljer även en mängd andra pumptyper, ventiler, rör, tankar avsedda för korrosiva och slitande miljöer.

Kontakta oss för mer information

Vi har god erfarenhet av doeserpumpar till industrin och du kan därför vara trygg med att vi levererar en smidig och säker lösning på ditt behov.

 

Är du intresserad av doserpumpar?

Vi hör av oss så fort vi fått in ditt visade intresse.

Den här webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.