Artiklar

Magnetpump – en tätningslös centrifugalpump

Tätningslös magnetdriven pump, när och var kan du använda den?

Det finns olika argument varför du vill använda en tätningslös pump i din process. Främsta fördelar med en tätningslös magnetdriven pump är:

Vid rätt driftpunkt och kontinuerlig drift har pumparna lång livslängd.

Hur fungerar den tätningslösa magnetpumpen?

Till skillnad från vanliga axeltätade centrifugalpumpar finns det ingen fysisk koppling mellan motorn och pumpen, utan överföringen av kraften sker genom magnetism. Magneter sitter monterade inuti impellern och dessa är synkront kopplade till magneter i ett omslutande hölje som är kopplat till motorn. Vätskan som vi pumpar används även som kylning och smörjning och säkerställer därmed att pumpen inte blir överhettad vid drift.

Vilka vätskor lämpar sig för tätningslösa magnetdrivna pumpar?

Det finns risk att partiklar och fiber täpper till kanaler som behövs för att pumpen ska fungera. När dessa är igensatta bär vätskan inte längre upp lagringen och kontakt uppstår mellan pumpdelarna. Detta medför i sin tur en stor värmeutveckling och det finns stor risk för torrkörning och vi kommer att skada pumpen.

En tätningslös magnetdriven pump

Kan man torrköra en magnetdriven pump?

Merparten av de magnetkopplade centrifugalpumpar far illa vid torrkörning. Om vätskan börjar koka eller om kavitation uppkommit så får du luftbubblor inuti pumpen. Luftbubblorna gör så att lagringen i den tätningslösa pumpen inte får kylning . Därmed finns det stor risk för bestående skador på pumpen.
De självsugande magnetkopplade pumpar klarar torrkörning, men man kan inte starta utan vätska. Detta innebär att du kan tömma en behållare helt då vätska ej evakueras från pumphuset. I detta fall ska vi tänka på att vätskan kan koka bort efter ett tag och eventuell kan torrkörning ändå uppstå.

En linad tätningslös magnetdriven pump

Metall- eller linade- magnetpumpar?

Valet av material beror på vilken vätska som du ska pumpa. Det finns därför ingen enkel regel när du ska välja en viss pumptyp . Varje media har sina utmaningar och vi behöver därför använda olika resistenstabeller för att finna rätt materialval.
Exempelvis Du kan pumpa fluorvätesyra, HF, med en metallpump om temperaturen är låg, men  vid högre temperaturer pumpar du syran med fördel med en linad pump. Metallpumparna har generellt en högre verkningsgrad än en linad pump, då utvidgningskoefficienten för plaster är större än för metall. Dock är pumpar i metallegeringar relativt dyra.

Vilka volymer och tryckhöjder kan en tätningslös magnetdriven pump klara?

Lymas utbud av tätningslösa pumpar är stort och vi har har allt från linade självsugande till stora transportpumpar med kapaciteter på upp till 400 m3 / h och lyfthöjder upp till 90 meter. För magnetdrivna metallpumpar kan vi erbjuda pumpar med flöde upp till uppåt emot 1300 m3 / h och en lyfthöjd upp till 135 m. Har du däremot behov högre tryck kan behöva du använda en spaltrörspump. Spaltrörspumpen klarar flera hundra bar och samtidigt väldigt värma vätskor.

Har du mycket partiklar i mediet, så bör du överväga andra alternativ. Exempelvis kan du använda en slang– eller membranpump.

Kontakta oss för mer information

Vi har god erfarenhet av tätningslösa pumpar inom processindustrin. Vi har levererat mängder av dessa pumpar under åren och du kan vara trygg med att vi levererar en säker lösning på ditt behov.

 

Är du intresserad av produkten?

Vi hör av oss så fort vi fått in ditt visade intresse.

Den här webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.